Spar penge: Sådan finder du de billige lån

Der kan være mange årsager til, at du har brug for at låne penge. Efteråret er på vej, og måske skal du have opgraderet din garderobe, så den passer til årstiden. Måske skal du gøre huset eller haven vinterklar, eller måske har du bare brug for lidt overskud i økonomien ovenpå en dyr sommerferie. Her får du en kort guide til at finde markedets bedste og billigste lån.

Billige lån er attraktive

Der er ingen tvivl om, at det er attraktivt at opnå så lave låneomkostninger som muligt, men hvad er et billigt lån egentlig? Et lån er sammensat af et lånebeløb, løbetid, stiftelsesomkostninger, renter og afdrag. Alle disse faktorer kan tilpasses dine ønsker og behov, og hver især har de betydning for lånets pris. Da renten er en procentsats af lånebeløbet, har beløbets størrelse altså direkte indflydelse på, hvad du betaler i rente.

Løbetiden; den tid der går indtil lånet skal være afviklet, har også betydning for lånets pris. Jo længere du låner pengene, desto flere rentetilskrivninger vil du blive præsenteret for. Disse er alle med til at forhøje omkostningerne. Afdragenes størrelse har også betydning for prisen; har du kun råd til at afdrage med små beløb hver måned, vil det tage længere tid at afvikle lånet, og det vil derfor også blive dyrere.

Undersøg markedet

Undersøger du markedet inden du køber ny bil eller mobiltelefon? Sammenligner du hotelpriser, inden du bestiller ferie? Det er der rigtig mange danskere, der gør, og med god grund; der kan nemlig være rigtig mange penge at spare. Ofte kan det samme produkt findes til mange forskellige priser. Sådan forholder det sig også med lån.

Ligesom du næppe vil købe den første brugte bil, en overengageret sælger forsøger at prakke dig på, er opfordringen også, at du ikke kaster dig hovedkulds ud på lånemarkedet, men undersøger markedet inden. Står du og mangler penge nu og her, føler du måske ikke, at du har tid og overskud til at undersøge alle de mange lånemuligheder, der findes på internettet og i bankerne. Brug derfor en online sammenligningstjeneste i stedet, for der kan være mange penge at spare.

Søg f.eks. efter billige lån hos Fair-laan.dk. Fair-laan.dk giver dig et bredt overblik over lånemuligheder, og indsamler priser fra alle de store låneudbydere. Du behøver blot indtaste dine behov, og herefter får du en overskuelig oversigt over alle dine lånemuligheder.

Hvad skal du sammenligne?

Lånevirksomhedernes reklamemateriale kan ofte være svært at sammenligne. De bruger gerne forskellige eksempler på lånebeløb, og løbetiden er ofte ganske kort, så lånet vil se billigt ud. Nogle udbydere tilbyder endda 30 dages lån til 0% i rente, men det er alligevel de færreste, der kun har brug for at låne penge i en enkelt måned. 

Når du sammenligner lån, skal forudsætningerne selvfølgelig være ens for de lån, du sammenligner. Benyt derfor samme lånebeløb og løbetid, når du vil holde to lånemuligheder op mod hinanden. Kig herefter på kreditomkostningerne og ÅOP. Kreditomkostningerne er det beløb, som det reelt koster at tage et konkret lån. ÅOP (årlig omkostning i procent) dækker over det samme, blot udtrykt i procent. Man kan sige at ÅOP er kiloprisen på lån. Ligesom når du sammenligner kødpriser i supermarkedet, gør ÅOP det også nemt at sammenligne lån på tværs af forskellige udbydere.

Det kan dog være problematisk at vurdere lån udelukkende på baggrund af pris. Ligesom med alt andet, kan et lån naturligvis også være for billigt. Undersøg derfor låneudbyderen inden, og læs også det, der står med småt i betingelserne. Gør også gerne brug af andre kunders oplevelser, ved at læse anmeldelser af finansieringsvirksomheden inden – på den måde sikrer du, at det billige lån også bliver det bedste for dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.